Ontslagbrief schrijven

Ontslagbrief schrijven

Je hebt je ontslag ingediend. Nu is het zaak om dat nog officieel te doen met een ontslagbrief. Hierin zet je zwart op wit dat je uit dienst gaat. Bovendien ontbind je met een ontslagbrief de arbeidsovereenkomst.

Wat zet je in je ontslagbrief?

Een aantal onderdelen zijn verplicht om een ontslagbrief rechtsgeldig te laten zijn. Dit zijn:

* De datum waarop je de brief schrijft (in verband met de opzegtermijn)
* De naam van je leidinggevende of baas
* Dat je ontslag neemt
* De datum waarop je uit dienst gaat
* Je naam en handtekening

Verder is het in principe aan jezelf wat je in je brief zet. De reden van je ontslag hoef je niet te benoemen, maar dit mag uiteraard wel. In principe volsta je met een brief met bovenstaande gegevens, maar als je een fijne tijd hebt gehad bij je werkgever, is het wel zo leuk om dat nog even te benoemen. Zeker met het oog op eventuele referenties die je later nog kunt gebruiken of contact dat je nog wilt houden.

De toon van de ontslagbrief

Ook hiervoor geldt: jij bepaalt zelf wat voor toon je aanslaat. Het beste kies je voor een toon die passend is bij jullie arbeidsrelatie en de manier waarop jullie uit elkaar gaan. In principe kun je niets verkeerd doen met een zakelijke brief, maar als jullie een hele informele verhouding hadden, dan is het leuker - en wellicht ook handiger - om een goede laatste indruk achter te laten.

Voorbeeld ontslagbrief: los en informeel

Heb je een goede en informele relatie met je werkgever en wil je het contact aanhouden, dan kun je een ontslagbrief schrijven die in lijn ligt met onderstaand voorbeeld.


***

Werknemer Achternaam

Straatnaam 1

1234 AB Plaatsnaam



Bedrijf 1

Bedrijfsstraatnaam 1

1234 YZ Plaatsnaam



Rotterdam, 25 februari 2019

Beste

Zeven jaar geleden kwam ik bij binnen als . In die jaren ben ik enorm gegroeid en heb ik veel kunnen leren. Ik heb het altijd onwijs naar mijn zin gehad, maar heb nu besloten dat het tijd is voor een nieuwe stap.

Daarom zeg ik per mijn arbeidsovereenkomst op. Per ga ik in aan de slag in mijn nieuwe functie als bij
Ik zorg er vanzelfsprekend voor dat mijn huidige werkzaamheden goed worden overgedragen, zodat mijn opvolger die zonder problemen kan oppakken. Mochten er toch nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan kunnen jullie me uiteraard altijd bellen.

Ik wens jullie veel succes toe en hoop dat we contact blijven houden in de toekomst.


Met vriendelijke groet,


Handtekening






***



Voorbeeld ontslagbrief : kort en zakelijk

Wil je het kort en zakelijk houden, dan kan dat zoals gezegd ook. Zeker als je (de laatste tijd) met niet al te veel plezier naar je werk ging en je relatie met je werkgever niet top was. Onderstaand zie je een voorbeeld van een korte, zakelijke ontslagbrief.


***


Werknemer Achternaam

Straatnaam 1

1234 AB Plaatsnaam



Bedrijf 1

Bedrijfsstraatnaam 1

1234 YZ Plaatsnaam



Rotterdam, 25 februari 2019


Geachte heer/mevrouw X,

Via deze weg zeg ik per bij op. Dit is met inachtneming van de opzegtermijn van één maand.

Ik bedank jullie voor de samenwerking in de afgelopen jaren.


Met vriendelijke groet,


Handtekening





***



Verrekening van laatste loon, vakantiegeld en -dagen en getuigschrift

Je kunt in je ontslagbrief ook nog een verzoek doen voor uitbetaling van je laatste loon, vakantiegeld, opname van vakantiedagen en eventuele andere zaken waar je nog recht op hebt. Dit hoeft niet, je kunt dat ook gewoon bespreken.

Ook kun je in de brief om een getuigschrift vragen: dit is een document waarin je werkgever verklaart in welke periode je bij het bedrijf of de organisatie hebt gewerkt en welke functie(s) je hebt vervuld. Sommige werkgevers vragen om zo’n getuigschrift als bewijs dat je ergens daadwerkelijk gewerkt hebt. Je werkgever is verplicht je dit document te leveren als je erom vraagt.

Ontslagbrief versturen

Je kunt je brief opsturen, mailen of zelf overhandigen. Zorg in ieder geval dat je zeker weet dat de brief aankomt. Als je ‘m per post verstuurt, dan is het daarom handig dit aangetekend te doen. Zeker als er sprake is van een arbeidsconflict. Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs voor je eigen administratie. Een ontslagbrief mailen is ook rechtsgeldig, maar je hebt dan geen bewijs dat je leidinggevende de brief dan ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Vraag daarom altijd om een ontvangstbevestiging.

Lees meer: