Do's en don'ts bij salarisonderhandelingen

Do's en don'ts bij salarisonderhandelingen

Tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek - of later tijdens je beoordelingsgesprek - krijg je de kans om betere arbeidsvoorwaarden te bemachtigen. Je gaat onderhandelen over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Wat kun je beter en wat beter niet doen voor, tijdens en na deze gesprekken? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat je (salaris)onderhandelingen met een tevreden gevoel afsluit?

DO’S


Je inlezen

Lees zoveel mogelijk informatie, strategieën, tips, tricks en do's en don’ts over salarisonderhandelingen en het voeren van arbeidsvoorwaarden- of beoordelingsgesprekken. Zorg dat je bent voorbereid en weet hoe je een succesvolle onderhandeling voert. Bekijk bijvoorbeeld onze tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek en de salarisonderhandelingen .

Research doen: weet wat je waard bent

Bedenk van tevoren wat voor een salaris je wilt. En wat je waard bent. Kijk hiervoor naar je kennis en ervaring en leg onder de loep wat je tot nu toe bereikt hebt. Onderzoek wat het salaris is dat je mag verwachten voor de functie waarop je solliciteert, bijvoorbeeld door dit online op te zoeken of door vacatureteksten voor vergelijkbare banen te bekijken waarin salarisindicaties zijn genoemd. Kijk ook of er een cao is waar je onder valt en welke salarisschalen er gelden.

Vertraag de salarisonderhandelingen

Vertraag de salarisonderhandelingen zo lang mogelijk, in ieder geval totdat je precies weet wat de positie inhoudt. Wordt het salaris al in een vroeg stadium ter sprake gebracht tijdens een sollicitatiegesprek , geef dan aan dat je eerst nog een of ander voor jezelf op een rijtje wilt zetten en vraag als dat nodig is om meer duidelijkheid over wat je gaat doen. Hiermee geef je bovendien niet alleen jezelf, maar ook je werkgever bedenktijd. Dit kan gunstig uitpakken.

Wees je bewust van je toegevoegde waarde

Wees je bewust van je sterke punten en resultaten en draag die tijdens het gesprek aan als argumenten aan om betere arbeidsvoorwaarden te realiseren. Laat de werkgever zien welke waarde jij kunt toevoegen en breng dat op een opbouwende manier door de argumenten op een subtiele wijze ter sprake te brengen. Dat betekent: ze niet allemaal in één keer op tafel gooien, maar ze één voor één inbrengen in het gesprek.

Laat je werkgever als eerste met een aanbod komen

Zorg ervoor dat de werkgever als eerste met een salarisvoorstel komt. Als je toch wordt gevraagd om een indicatie, probeer dan eerst de bal weer terug te kaatsen. Geef in ieder geval aan dat je een salaris verwacht dat marktconform is, of geef een range aan waarvan jij vindt dat die acceptabel is. Houd het bewust wat vager en houd ruimte over.

Onderhandel, altijd

Onderhandel. Altijd. Voel je nooit verplicht om het eerste salarisaanbod te accepteren, ook al ben je er op zich tevreden mee. Onderhandelen getuigt van zelfbewustzijn en assertiviteit, iets dat over het algemeen door werkgevers wordt gewaardeerd. En bedenk je dat werkgevers in de meeste gevallen ook ruimte open laten voor onderhandeling.

Onderhandel ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden

Begin met onderhandelen over het bruto salaris, maar neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee. Kijk dus naar het complete arbeidsvoorwaardenpakket en de carrièremogelijkheden op de lange termijn. Als je niet het salaris kunt krijgen dat je hoopt, kun je vragen of je werkgever je na bijvoorbeeld zes maanden tegemoet kan komen of als je je ‘hebt bewezen’. Of stel voor het ‘gemis’ aan salaris te compenseren met andere arbeidsvoorwaarden, zoals een auto, laptop of telefoon van de zaak of betere werktijden.

Stel je flexibel op

Stel je flexibel op in de salarisonderhandelingen. Je kunt niet altijd exact ontvangen wat je wilt en je zal waarschijnlijk compromissen moeten sluiten. Koste wat kost voor een hoog salaris gaan, kan een frisse start in je nieuwe baan in de weg zitten; je motivatie om aan de slag te gaan in de functie moet de boventoon voeren Uiteindelijk is het salaris ook maar één onderdeel van het complete plaatje.

Neem je tijd en check alles goed

Neem de tijd voor je een handtekening onder je arbeidsovereenkomst zet. Geef gerust aan dat je er een nacht over slaapt voordat je reageert of een beslissing maakt. Lees de overeenkomst na de onderhandeling nog een keer zorgvuldig door en bekijk of alles wat jullie hebben afgesproken erin staat en feitelijk klopt.


DON’TS

Het eerste aanbod accepteren

Accepteer nooit direct het eerste aanbod, zelfs als het salaris hoger is dan je had verwacht. De meeste werkgevers gaan hebben ruimte overgehouden voor een onderhandeling en gaan niet op hun top zitten. Je zou jezelf dus tekort doen als je meteen ‘ja’ zegt.

Medelijden hebben of bescheiden zijn

Heb geen medelijden als je om een hoger salaris vraagt. Er mag best wat tegenover jouw capaciteiten staan. Wees dan ook niet te bescheiden. Realiseer je dat jij en je werkgever gelijkwaardig zijn en dat het alleen maar van lef en autonomie getuigt als jij voor jezelf opkomt. Bovendien hoeft je werkgever het salaris meestal niet uit eigen zak te betalen.

Al je onderhandelingskaarten in één keer op tafel leggen

Leg nooit in één keer alle onderhandelingskaarten open. Dat wil zeggen: gooi niet meteen al je eisen en wensen op tafel, maar bouw op. Als je het één niet kunt krijgen, vraag dan om iets anders. Hetzelfde geldt voor de argumenten die je aandraagt om betere arbeidsvoorwaarden in de wacht te slepen. Kom er niet in één keer mee over de brug, maar wacht je moment af, zodat je een goed verhaal neerzet.

Argumenten gebruiken die er niet toe doen

Gebruik de juiste argumenten als je wat wilt bereiken. Dat wil zeggen: gooi je ervaring en behaalde prestaties in de strijd en kom niet met argumenten die er niet toe doen. Met zeggen hoeveel salaris je nodig hebt om van te leven zul je je doel niet snel bereiken.

Exact aangeven wat je wilt verdienen

Als je een salarisindicatie afgeeft - bijvoorbeeld als je een tegenbod doet na een eerste aanbod - , geef dan geen exact cijfer. Draai sowieso eerst altijd de vraag om en vraag wat voor een salaris het bedrijf biedt aan een kandidaat met een vergelijkbare ervaring, expertise en kennis van het bedrijf. En bouw bij het zelf noemen van een salaris altijd een marge in.

Valse beloftes doen of liegen

Beloof geen dingen die je later niet waar kunt maken om een beter salaris in de wacht te slepen. Lieg ook niet over je vorige werk of ervaring. Je loopt vroeg of laat tegen de lamp en dat is - zowel voor jou als je werkgever - een heel onwenselijke situatie. Kom ook niet met irreële salariseisen die niet passen bij de functie. Dit komt je geloofwaardigheid alles behalve ten goede.

Je emoties op laten lopen of ruzie maken

Het doel van de onderhandelingen is om tot een zakelijke afspraak te komen. Je emoties hierbij gebruiken is meestal niet verstandig; hiermee kun je je werkgever afschrikken. Als je je op je ziel getrapt voelt, mag je dit best aangeven, maar altijd op een rustige manier. Zeg nooit dat de werkgever ongelijk heeft; deze heeft hoogstens een andere visie op de voorwaarden. Als je het te hoog laat oplopen of ruzie gaat zoeken, zul je vanzelfsprekend niet tot een akkoord komen.

Dreigen of slijmen

Dreigen dat je het aanbod af zal slaan om de werkgever onder druk te zetten is geen goed idee. Net als dreigen om weg te gaan bij je huidige werkgever als je geen salarisverhoging krijgt. Je werkt hiermee eerder je gesprekspartner tegen je in het harnas dan dat je hem of haar zover krijgt je tegemoet te komen. Andersom zul je met slijmen ook geen zoden aan de dijk zetten. Een beetje goede werkgever prikt hier doorheen.

Al beginnen in je nieuwe functie voordat de onderhandelingen zijn afgerond

Begin nooit in je nieuwe functie voordat de salarisonderhandelingen zijn afgerond. Hiermee verzwak je namelijk je onderhandelingspositie. Je bent dan immers al aan de slag en laat daarmee impliciet zien dat je ‘het toch wel doet’ - ongeacht de voorwaarden. Op zich een loyaal gebaar, maar je zult er niet het onderste mee uit de kan halen.

Te snel ‘ja’ zeggen

Zeg nooit te snel ‘ja’ op de arbeidsvoorwaarden die je zijn voorgesteld. Het is altijd goed om een aanbod te laten bezinken, en mocht je nog ergens op terug willen komen dan is dat eigenlijk niet meer mogelijk. Een salarisonderhandeling openbreken na een mondeling akkoord is namelijk not done.

Direct een contract tekenen

Teken nooit direct een contract na de onderhandeling, zelfs niet als je blij bent met het resultaat. Geef aan dat je tevreden bent met het aanbod, maar dat je er graag nog even een nachtje over wilt slapen voordat je tekent. Dit geeft je de kans om het aanbod nog even te bespreken met je partner of iemand anders in je directe omgeving.

Lees meer: